Вебінар щодо бізнес-можливостей для канадських компаній в Україні: ключові висновки

Вебінар щодо бізнес-можливостей для канадських компаній в Україні: ключові висновки

BDO в Україні, у співпраці з Канадсько-українською торговою палатою, успішно провела масштабний вебінар, присвячений дослідженню бізнес-можливостей в Україні для канадських компаній. Подія освітила детальні погляди на економічний клімат, виклики інфраструктури та потенціал для інвестицій і співпраці.
Захід, модератором якого був Марк Витвицький, віце-президент Канадсько-української торгової палати (CUCC), запропонував змістовний огляд актуальних економічних умов, а також майбутніх перспектив. Наголосивши на важливості міжнародної підтримки, канадські доповідачі продемонстрували наскільки важливими є спільні зусилля для відновлення та модернізації України. Крім того, руйнування, спричинені війною, відкрили широкі можливості для відновлення, що додає цій події важливий елемент інформування канадського бізнесу про такі можливості, особливо в будівельному, технологічному та енергетичному секторах. Діловий досвід у реальному часі та практичні поради щодо орієнтування на українському ринку допомогли учасникам зрозуміти практичні аспекти ведення бізнесу в Україні.

За словами Андрія Боренкова, керівника напрямку Advisory в BDO в Україні, Україна демонструє свій потенціал для економічного відновлення, оскільки, незважаючи на війну, очікується, що ВВП України зросте на 3,2% у 2024 році. Він зазначив, що руйнування енергетичної інфраструктури було значним, але міжнародна підтримка, в тому числі з боку Канади, мала вирішальне значення у ремонті та децентралізації енергетичної системи. Це створило нові можливості для інвестицій у відновлювані джерела енергії та інноваційні рішення.


Президент CUCC Зенон Потічний підкреслив важливість канадської експертизи в процесах відновлення України. Він наголосив, що модернізація Угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною (CUFTA) сприяє співпраці та інвестиційним можливостям для канадських компаній.   Пан Потічний оголосив про різноманітні ініціативи, спрямовані на сприяння торгівлі та інвестиціям між двома країнами, включно з успішним проєктом, який значно збільшив обсяги українського експорту до Канади, та ключовими подіями, такими як конференція «Відбудова України» та онлайн-портал UCANPRO.

Під час заходу ми також обговорили бізнес-можливості в Україні, де Віра Савченко, виконавчий Директор BDO в Україні, презентувала цінні ресурси, такі як Карта інвестиційних можливостей України, Посібник для інвестора та Посібник із закупівель. Крім того, Віталій Струков, керуючий партнер з корпоративних фінансів BDO в Україні, поділився прикладами проєктів, які потребують інвестицій, зокрема Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК) та Вітроелектростанції (ВЕС).

Звичайно, ми не могли обійти увагою одну з головних тем для тих, хто задумується про бізнес в Україні – правове та податкове регулювання. Пролити світло на цю тему ми запросили Віктора Невмержицького, податкового партнера BDO в Україні. Пан Невмержицький зробив короткий огляд податкової системи в Україні, підкресливши спеціальні податкові режими. Наприклад, існує 5% податок з обороту для приватних підприємців, який широко використовується для залучення ІТ-фахівців, а сільськогосподарські підприємства можуть сплачувати низький податок (приблизно 1% від вартості сільськогосподарської землі) замість податку на прибуток підприємств. Крім того, він розповів про Дія.City, яка пропонує IT-компаніям одну з найкращих систем оподаткування в Європі, гнучкі форми співпраці з професіоналами, єдині правові інструменти для венчурного капіталу та податкові пільги для інвестицій. Оскільки для будь-якого бізнесу вкрай важливо бути в курсі регуляторного середовища в Україні, Віктор Невмержицький порадив тісно співпрацювати з місцевими юридичними та консультаційними фірмами, щоб орієнтуватися в складностях українського законодавства.



На заході ми також мали честь вітати Шеріфа Нагі, старшого комісара з питань торгівлі при Посольстві Канади в Україні. Пан Нагі обговорив поточні зусилля щодо стабілізації економіки України та роль міжнародної фінансової допомоги. Він зазначив, що банківська система в Україні залишається прибутковою завдяки значній міжнародній фінансовій допомозі, а економіка, попри виклики, за прогнозами зросте на 5% у найближчі роки. Він підкреслив, що продовження підтримки з боку міжнародних партнерів має життєво важливе значення для економічної та соціальної стабільності України.

Щоб детально розповісти про те, як управляти можливими ризиками, ми запросили Ольгу Вовк, старшого регіонального менеджера у Європі з Export Development Canada (EDC), поділитися додатковою інформацією з учасниками. Основні висновки з презентації Ольги такі:
  • EDC — єдине експортно-кредитне агентство, яке активно підтримує бізнес, пов’язаний з Україною, безпосередньо власного балансу, надаючи безперервну підтримку з початку війни.
  • EDC пропонує комплексні рішення, включно з кредитним страхуванням, яке покриває до 90% дебіторської заборгованості, і програми експортних гарантій для розширення доступу до капіталу та сприяння міжнародній експансії.
  • EDC пропонує рішення щодо середньо- та довгострокового фінансування, включно з прямим кредитуванням та 100% гарантії банкам, задля ефективного управління ризиками, пов’язаними з війною.
  • EDC співпрацює з G7 ECA, багатосторонніми банками розвитку та міжнародними банками для підтримки канадських експортерів та інвесторів в Україні..
  • EDC пропонує цінні ресурси, такі як звіти, вебінари та присвячену Україні сторінку, щоб інформувати канадські компанії про державний ринок.

Інший доповідач, Анна Лебединець, представила фінансові та надані ЄБРР для підтримки інвесторів в український бізнес інструменти. Пані Лебединець підкреслила, що ЄБРР безперервно підтримує економіку України під час війни та пропонує індивідуальні фінансові рішення, включно з кредитами, структурованими відповідно до довготривалих інвестиційних горизонтів, кредити на виплату в матеріальній формі, паралельні та синдиковані позики, фінансування придбання та механізми розподілу ризиків для політичних та соціальних факторів, а також факторів довкілля. Ключові інструменти, які використовує ЄБРР для ефективного охоплення приватного сектора в Україні, детально описано нижче.



Останнім, але не за важливістю, президент Razom Invest Canada, почесний Вейн Істер поділився досвідом співпраці з Україною. Бачення організації полягає у тому, щоб бути на чолі в процесі відновлення України шляхом передачі державі канадських технологій і ноу-хау. Як зазначав пан Істер, короткострокові цілі містять випробовування моделі виробництва насіння картоплі в Житомирській області, тоді як середньо- та довгострокові цілі містять розширення виробництва картоплі, впровадження канадської генетики яловичини, переробку зернових та олійних культур, а також сприяння впровадженню «зеленої» енергетики на рівні ферм. Відданість Razom Україні очевидна завдяки їхнім відчутним зусиллям на місцях, а також вражаючим результатам, таких як потроєння врожайності картоплі за їхньою методикою.

Для канадських компаній, які розглядають експансію в Україну, вебінар став ключовою платформою для отримання цінної інформації, надаючи майже три години корисної та практичної інформації про роботу на українському ринку.

Якщо Ваша компанія розглядає вихід на український ринок або вже працює в Україні, BDO в Україні та професіонали CUCC готові запропонувати комплексну підтримку. Від податкових консультацій до інтеграції з місцевою нормативною базою, ми допоможемо вам зрозуміти всі аспекти ведення бізнесу в Україні або з Україною.

Зв’яжіться з нами вже сьогодні і розкажіть, як ми можемо допомогти Вашій компанії досягти успіху в Україні. Не впустіть можливість скористатися унікальними можливостями, які пропонує український ринок!

Ви можете переглянути повне відео вебінару за посиланням нижче

Основний контакт