Дослідження BDO в Україні щодо спроможності громад отримувати грантове фінансування

Україна переживає складний період трансформації, який вимагає зусиль як на національному, так і на місцевому рівнях. Реформа децентралізації, започаткована у 2014 році, має на меті зміцнити роль місцевих органів влади у вирішенні проблем своїх громад та сприяти їхньому розвитку. Однак, для ефективної реалізації цієї реформи необхідно мати належні ресурси, зокрема фінансові, людські та інституційні.

Аналіз бюджетів об’єднаних територіальних громад за 2022 і 2023 роки показує кілька важливих тенденцій. Перше, приріст доходів загального фонду* без трансфертів (переважно власні доходи, до яких належать податкові надходження) місцевих бюджетів за 2023 рік склав +11,0% (+43,8 млрд грн) у порівнянні з 2022 роком. Друге, прифронтові території та регіони, де ведуться активні бойові дії, потребують вдосконалення підходів до формування державної регіональної політики та політики відновлення**. Особлива увага має бути приділена розробці та реалізації механізмів підтримки територіальних громад у цих зонах.

В цих умовах потреба в розбудові спроможності українських громад і регіонів стає ще гострішою, особливо у сфері співпраці з міжнародними партнерами, які можуть надати фінансову, технічну та експертну підтримку. Деякі міжнародні організації вже реалізували пілотні проєкти для громад, але потреби залишаються великими. Зокрема, відчувається брак кваліфікованих фахівців для підготовки грантових та проєктних документацій, які б відповідали всім вимогам міжнародних партнерів
 
Мета та методологія дослідження
Метою дослідження BDO в Україні було визначити рівень участі українських громад у співпраці з міжнародними партнерами у сфері відновлення та сталого розвитку, а також виявити їхні потреби та виклики у цьому напрямку. Дослідження було проведено у формі онлайн-опитування, яке було розіслано на електронні адреси. 

Опитування, що охопило понад 28% українських громад, показало, що більшість з них активно беруть участь у різних грантових програмах.

Основні результати дослідження
  • 28% українських громад з усіх регіонів країни взяли участь в нашому опитуванні
  • 95% опитаних висловили потребу в додатковому навчанні щодо роботи з грантовими програмами
  • 73% визнають, що їм не вистачає фахівців для роботи з грантовими програмами
  • 31% від усього населення України проживає в опитаних нами громадах
Дослідження BDO в Україні щодо спроможності громад  отримувати грантове фінансуванняГромади у поданні грантових заявок за результатами дослідження від BDO в Україні
  
Висновки та рекомендації
Дослідження BDO в Україні показало, що українські громади визнані ключовими учасниками в процесах відбудови й сталого розвитку України. Ефективне залучення міжнародних партнерів і реалізація реформи децентралізації потребують підготовленого персоналу, здатного долати виклики і ефективно використовувати наявні можливості. Потреба в цільових навчальних програмах для представників органів місцевого самоврядування в рамках зміцнення потенціалу громад щодо ініціатив з відновлення та сталого розвитку є беззаперечною.

На основі результатів дослідження, BDO в Україні рекомендує наступні кроки для підвищення спроможності українських громад і регіонів:
  • Забезпечити більшу інформованість громад про можливості співпраці з міжнародними партнерами, зокрема про вимоги, критерії та процедури подання заявок на гранти.
  • Розробити й реалізувати комплексні програми навчання для місцевих спеціалістів, які б враховували специфіку роботи з грантовими програмами, проджект-менеджменту, перекладів з англійської мови, тощо.
  • Заохочувати обмін досвідом і найкращими практиками між громадами, які мають успішний досвід співпраці з міжнародними партнерами, та тими, які потребують підтримки за цим напрямом.
  • Підтримувати діалог і партнерство між місцевими органами влади, міжнародними організаціями, громадським сектором й бізнесом для спільного вирішення проблем та розвитку громад.
Завдяки глибокому розумінню потреб місцевого самоврядування й обширному глобальному досвіду нашої мережі, BDO в Україні може стати вашим надійним партнером. Ми розробили спеціалізовані послуги для підтримки сталого розвитку громад, забезпечуючи адаптацію до стандартів ЄС і ООН. Кожна громада може розраховувати на індивідуальний підхід в рамках нашої співпраці, що сприяє їхньому розвитку та відповідності міжнародним нормам.

*Аналіз місцевих бюджетів за 2023 рік
**Порівняльний аналіз фінансової спроможності територіальних громад (на основі показників 2021 і 2023 років)

Основний контакт

Тетяна Демченко

Тетяна Демченко

Проєктний менеджер
personView bio