Регуляція енергетичного ринку в Україні

У 2024 році в регуляції енергетичного ринку України відбулися зміни, які мають на меті вдосконалення нормативно-правової бази та інтеграцію з європейськими стандартами
 
Зокрема, прийняття Постанови НКРЕКП від 24 січня 2024 року № 178. Це нововведення сприяє підвищенню гнучкості та стабільності на енергетичному ринку, забезпечуючи привабливі умови для інвесторів і стимулюючи розвиток зеленої енергетики в Україні.

Фахівці галузевої групи “Природні ресурси та енергетика” BDO в Україні проаналізували основні відмінності між постановами НКРЕКП від 2019 та 2024 років:
  1. Виключено слова “та за аукціонною ціною”, додано “придбання послуги за механізмом ринкової премії”.
  2. Оновлено Типовий договір купівлі-продажу електроенергії за “зеленим” тарифом, викладено в новій редакції Типовий договір про надання послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.
  3. Затверджено Типові договори щодо механізму ринкової премії та інтеграції виробників електроенергії з відновлюваних джерел у балансуючу групу.
  4. Втратили чинність постанови НКРЕКП № 2803 і № 2804.
  5. Внесено зміни до Правил ринку і регулювання діяльності гарантованого покупця. 

27.03.2024 НКРЕКП затвердила Вимоги щодо забезпечення доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку, що були розроблені на виконання вимог Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках” від 10 червня 2023 року № 3141-IX, яким транспоновано в українське законодавство Регламент ЄС № 1227/2011 про доброчесність і прозорість на оптовому енергетичному ринку (REMIT).

Зазначеним документом визначається:
  • перелік практик, які можуть бути маніпулюванням чи спробою маніпулювання на оптовому енергетичному ринку
  • обмеження щодо поводження з інсайдерською інформацією на оптовому енергетичному ринку
  • вимоги до оприлюднення (розкриття) інсайдерської інформації
  • вимоги до осіб, які професійно організовують операції з оптовими енергетичними продуктами
  • сигнали, що можуть вказувати на ознаки зловживання на оптовому енергетичному ринку
  • положення щодо співпраці НКРЕКП з Радою регуляторних органів Енергетичного Співтовариства.

Затвердженню цих Вимог передувало відкрите та прозоре обговорення їхнього проєкту з усіма зацікавленими сторонами, включно з учасниками ринків природного газу та електричної енергії. Також документ був погоджений Антимонопольним комітетом України.

Також 08.05.2024 НКРЕКП з метою одержання зауважень і пропозицій розмістила проєкт удосконалених Ліцензійних умов на ринку енергетичної енергії та природного газу для вимог про REMIT. Ним передбачається приведення вимог Ліцензійних умов до положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках», зокрема, встановлено такі вимоги до ліцензіатів:
  • здійснювати операції з оптовими енергетичними продуктами після реєстрації як учасника оптового енергетичного ринку
  • впровадити та підтримувати ефективні механізми, заходи та процедури для дотримання доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку
  • надавати НКРЕКП через адміністратора передачі даних і/або самостійно, якщо ліцензіат набув статусу адміністратора передачі даних, інформацію щодо господарсько-торговельних операцій на оптовому енергетичному ринку, які стосуються оптових енергетичних продуктів, зокрема пропозиції (заявки) та основні (фундаментальні) дані.

На думку фахівців BDO в Україні, у 2024 році регуляція енергетичного ринку України проходить етапи вдосконалення для інтеграції з європейськими стандартами. Постанова НКРЕКП від 24 січня 2024 року № 178 ввела механізм ринкової премії та оновила договори купівлі-продажу електроенергії за “зеленим” тарифом. Затвердження Вимог щодо доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку 27 березня 2024 року визначило правила маніпулювання та обмеження щодо інсайдерської інформації. Також були вдосконалені Ліцензійні умови для учасників ринку. Ці зміни сприятимуть підвищенню інвестиційної привабливості та прозорості енергетичного ринку України. Завдяки узгодженню з європейськими стандартами, український ринок стає більш відкритим і передбачуваним для іноземних інвесторів, що стимулює розвиток відновлюваних джерел енергії та технологічних інновацій. 
Звертайтеся до нас у разі виникнення додаткових питань.

Матеріал підготовлено на запит Ліга:Закон

Основний контакт