Як підготуватися до інтернатури: поради від експертів BDO в Україні

Олексій Кузнєцов, Talent Operations Manager BDO в Україні, розробив серію цінних порад для студентів та молодих фахівців, що спрямовані на забезпечення максимальної ефективності під час інтернатури.
 
Ці поради орієнтовані на поглиблене освоєння сфер аудиту, бухгалтерського обліку та консалтингу. Основні знання, отримані у ВНЗ, виявляються достатніми для виконання більшості завдань, тому спеціальна підготовка не потрібна. Наші досвідчені ментори не тільки навчать Вас вирішувати практичні завдання, але й допоможуть адаптуватися до робочого процесу, забезпечуючи необхідною підтримкою та направленням.

“ Я бачу деякі складнощі, які інколи виникають в новачків під час проходження інтернатури. Тому хочу поділитись своїми рекомендаціями потенційним кандидатам. Впевнений це допоможе зосередитись на правильних речах та швидше долучитись до робочих процесів.” – розповідає Олексій.

Поради для успішного проходження інтернатури

1.    Звичка працювати в іншій екосистемі. Наприклад, не всі достатньо активно використовували програми MS Excel, а мали звичку працювати у Google Sheets, або користувались сервісами Canva чи Figma замість MS PowerPoint.

Тому перша порада — згадати, як ними користуватись та звикнути до розташування меню. Це знизить ваш рівень стресу, коли ви отримаєте робочі документи у цьому форматі.

Як це виправити? Будь які безкоштовні курси, ютуб відео або просто зробити наступне завдання у ВНЗ саме у цих програмах.

2.    Штучний інтелект (AI). Ми активно використовуємо та закликаємо інших використовувати AI. Але окрім навички це також і про ваш Mindset. Якщо у Вас є звичка робити повсякденні завдання за допомогою ChatGPT, Copilot, Gemini або інших застосунків — вам буде простіше і в роботі.

Друга рекомендація — експериментувати. Тестуйте AI, шукайте нестандартні способи вирішення своїх повсякденних завдань, дивіться приклади промптів і ставте собі за мету скорочувати час на рутинні завдання.

Спробуйте зробити переклад текстів одразу в документі, створити короткий огляд навчальних матеріалів, зробити порівняльну табличку по цінах в магазині, створити інфографіку, дати завдання допомогти Вам із формулами, знайти певні елементи у документі, відформатувати текст, спробуйте сформулювати основну думку з відео або книги. 

3.    Англійська. Не відкладайте навчання на завтра. Покращуйте свій рівень поступово. Багато моїх знайомих з різних компаній казали, що значно складніше знайти час, коли Ви вже працюєте. 
Це відкриє Вам додаткові можливості по роботі з міжнародними проєктами, буде простіше працювати з різними застосунками, приймати участь у цікавих заходах, отримувати міжнародні сертифікації та навіть подорожувати. 

4.    Професійні знання та підготовка. Якщо Ваша мета — підготуватись за тиждень до виходу, найкращою стратегією буде згадати те, що Ви вже вивчали раніше.  Для багатьох відділів в BDO в Україні важливо мати базові знання бухгалтерії та фінансової звітності. Передивіться лекції, конспекти, згадайте основу, пошукайте курси. Будь-яке додаткове навчання вітається. За цими напрямками не буває мало знань. Це допоможе швидше розвиватись під час інтернатури, розуміти термінологію та контекст завдань.


Отже перші 3 рекомендації стосуються Ваших повсякденних звичок, які допоможуть на будь-якому місці роботи. А остання зможе значно пришвидшити адаптацію та зростання, як фахівця, у нас.
 
Під час інтернатури ми будемо навчати, допомагати та підтримувати Вас, створимо індивідуальний план розвитку. Тому буде корисно і цікаво. 

Не втрачайте шанс здобути унікальний досвід та цінні навички — відправляйте своє резюме на cvteam@bdo.ua та розвивайте свою кар’єру разом з нами!

Основний контакт