Зміни до Порядку № 1487: нові вимоги для жінок-медиків і фармацевтів

Матеріал підготувала Наталія Сліпченко,
Старший фахівець з кадрового діловодства
Відділ з надання послуг з кадрового діловодства
та розрахунку заробітної плати

У світлі останніх змін у законодавстві України, особливу увагу привертають нововведення, що стосуються військового обліку жінок, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Постановою КМУ від 16 травня 2024 року № 563 було внесено суттєві корективи до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487.
Зміни до Порядку №1487: жінки-медики та фармацевти мають перебувати на військовому обліку
Уряд виключив з Порядку № 1487 норму, що дозволяла жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку в ТЦК та СП (не отримували військово-обліковий документ) працевлаштовуватись як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Постановою КМУ від 16.05.2024 № 563 (далі — Постанова 563) з Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487, виключили абзац перший пункту 51, згідно з яким жінки з медичною або фармацевтичною спеціальністю, які не перебували на військовому обліку у відповідних ТЦК та СП (не отримували військово-обліковий документ) могли працевлаштовуватись як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Постанова 563 набрала чинності одночасно із ЗУ від 11.04.2024 №  3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, тобто з 18.05.2024.

Відтепер при працевлаштуванні жінка з медичною або фармацевтичною спеціальністю має перебувати на військовому обліку та мати військово-обліковий документ.
Інші норми пункту 51 Порядку № 1487 залишають без змін:
  • керівники підприємств повідомляють відповідним ТЦК та СП про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП;
  • непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) ТЦК та СП з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних;
  • жінки, які мають спеціальність і/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням на загальних засадах, визначених цим Порядком.
КМУ визначив повноваження та відповідальність керівників підприємств під час мобілізації. Зокрема, змінено норму оповіщення працівників та визначений обов’язок доставляти працівників до ТЦК та СП
Постановою від 16 травня 2024 року № 560 Кабмін затвердив Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період (далі — Постанова 560). Зокрема, визначений обов’язок доставляти працівників до ТЦК.

Згідно з Постановою 560, керівники підприємств у разі отримання розпорядження голови адміністрації або керівника ТЦК зобов’язані провести оповіщення резервістів і військовозобов’язаних про їхній виклик до ТЦК та СП та забезпечити прибуття резервістів та військовозобов’язаних шляхом їхнього перевезення від підприємства (установи, організації) до пунктів збору ТЦК. Також з’явилася норма про обов’язок інформувати відповідний ТЦК та СП про працівників, які відмовилися від отримання повісток, і працівників, які написали заяви про звільнення.

У разі виконання військовозобов’язаними працівниками дистанційної чи надомної роботи, у період їхньої тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці або у відрядженні, це не звільняє підприємство від виконання вимог Постанови 560. У такому разі роботодавець має відправити їм виклики про необхідність прибути до ТЦК поштою. Окрім цього, роботодавці зобов’язані в 3-денний термін надіслати копії наказів, підтверджуючу інформацію або документи про таке сповіщення до ТЦК.

Ці нововведення підкреслюють важливість належної організації військового обліку та мобілізаційної готовності в Україні. Жінки з медичною та фармацевтичною освітою тепер мають стати на військовий облік, а керівники підприємств несуть додаткову відповідальність за інформування та доставку працівників до ТЦК та СП. У такому контексті важливо бути обізнаним про всі нові вимоги та своєчасно виконувати їх. 

Звертайтесь до BDO в Україні для отримання детальної інформації, консультацій та підтримки в адаптації до нових законодавчих змін. Наші фахівці допоможуть вам зорієнтуватися в нових правилах і забезпечити відповідність вимогам закону.

Основний контакт